Blog en nieuws



« ga terug

Met jouw personeelsvereniging naar de Turkse kust



PV-Magazine is naar de Turkse badplaats Kusadasi afgereisd. Kusadasi ligt op circa 90 kilometer ten zuiden van Izmir aan de Noord-Egeische kust van West-Turkije. In de zomer telt Kusadasi ongeveer 300.000 inwoners, in de winter is er een grote uitloop en wonen er nog maar 50.000 mensen. Veel mensen beschikken namelijk over een vakantiewoning in deze stad. Kusadasi ligt ter hoogte van het Griekse eiland Samos. Het is een populaire vakantiebestemming voor toeristen uit Noord en West-Europa, de Balkan en ook uit Turkije zelf. Kusadasi is een vrij nieuwe stad. Je vindt er dus geen oud pitoresk centrum. In de stad is er wekelijks een groente- en fruitmarkt en een textielmarkt, waar met name imitaties (en echte met een schoonheidsfoutje) kleding van diverse topmerken als Ralph Lauren, Gucci, Armani en Lacoste te verkrijgen zijn. Afdingen is volkssport nummer 1 bij de Turkse handel.



De naam Kusadasi komt van de Turkse woorden ‘kus’ (vogel) en ‘ada’ (eiland). Dit verwijst naar Guvercin Adasi, het duiveneiland dat voor de kust bij Kusadasi ligt. Het Duiveneiland is door een korte dijk verbonden met het vasteland van Kusadasi. Kusadasi is een thuishaven voor diverse cruiseschepen die op de oostelijke Middellandse Zee varen.Tegenwoordig is Kusadasi, na Istanbul, de tweede drukste cruisehaven in Turkije, voornamelijk als gevolg van de archeologische bezienswaardigheden in Efeze (Ephesus). Naast de cruisehaven is er ook een jachthaven met de luxe motor- en jachtschepen.

Openbaar vervoer Turkije
Turkije kent een uitgebreid vervoersysteem. Het openbaar vervoer bestaat onder andere uit taxi’s, privébusjes en een groots opgezet busnet. In grote steden zoals Kusadasi heb je ook een kleiner type bus, de zogenaamde Dolmus (spreek uit Dolmoesj). Deze bus is bedoeld voor de iets kortere reisafstanden (maximaal een half uur). Voor de langere afstanden wordt vaak de gewone Turkse bus gepakt.

Volgepakte bus
Een Dolmus betekent in het Turks letterlijk ‘volgepakte bus’ of zoiets als ‘tjokvol’. Het is een minibusje met ongeveer zestien personen zitplaatsen. De Turkse bus rijdt een vaste (toeristische) route. Soms neemt de chauffeur iets meer mensen mee dan wettelijk is toegestaan. Een Dolmus is erg voordelig. Voor een rit van een half uur is de prijs ongeveer 6 Lira (circa € 1,-).

Hotels
In Kusadasi zijn de meeste hotels/resorts 4 of 5 sterren, hebben uitstekende service en zijn in de meeste gevallen all inclusive of zelfs ultra all inclusive. Het verschil tussen ultra all inclusive en all inclusive is dat daar vaak 24 uur per dag al het eten en drinken gratis is en dat je ook de inhoud van de minibar in je hotelkamer kosteloos mag gebruiken.

Het weer en klimaat in Kusadasi
De zomer in Kusadasi is warm en droog. De luchtvochtigheid is een stuk lager dan bij ons in Nederland waardoor temperaturen van 30 graden heerlijk te doen zijn. In de winter is het er mild en valt de meeste regen. In de maanden juni, juli, augustus en september stijgt het kwik overdag vaak tot rond de 30 graden Celsius en ‘s avonds nog zo rond de 20 graden. In de zomer valt er nauwelijks neerslag. In oktober is het met 25 graden nog heerlijk warm en licht. In de winter valt er veel regen en komt de temperatuur overdag niet boven de 18 graden uit.

Vliegen naar Kusadasi
Voor je vakantie naar Kusadasi landt het vliegtuig op de luchthaven van Izmir, oftewel Izmir Adnan Menderes Airport. De vluchtduur vanaf Nederland, België en Duitsland naar het vliegveld van Izmir bedraagt 3 uur en 45 minuten. De transfertijd vanaf Luchthaven İzmir Adnan Menderes naar Kusadasi neemt nog een tot anderhalf uur in beslag.Kusadasi ligt ongeveer 70 kilometer van Luchthaven İzmir Adnan Menderes.

Excursies en activiteiten in Kusadasi
Er zijn dagelijkse veerdiensten van en naar het nabijgelegen Griekse eiland Samos. Van april tot eind oktober is het eiland Samos daarmee gemakkelijk bereikbaar voor een dagtrip. De belangrijkste antieke stad van Turkije, Efeze, ligt op korte afstand van Kusadasi.

Bezienswaardigheden in en rond Kusadasi
Voor de kust van Kuşadasi ligt het zogeheten duiveneiland; het symbool van de stad. Het duiveneiland (Güvercinada) dankt haar naam aan de vele vogels die hier in de migratietijd neerstrijken. Eiland is eigenlijk geen correcte benaming meer, omdat het stuk land tegenwoordig met het vaste land verbonden is via een pier.

Het eiland kent een strategische ligging en het is dan ook niet verrassend dat in 1834 een fort werd gebouwd ter verdediging van Kuşadasi. De stad moest tegen aanvallen van piraten verdedigd worden en het fort wordt daarom ook wel piratenkasteel genoemd. Tegenwoordig wordt het kasteel als terras en soms zelfs als discotheek gebruikt. Het eiland biedt prachtig uitzicht op zee en wanneer je hier later op de dag naar toe gaat, kan je wellicht genieten van een mooie zonsondergang op één van de terrassen.

Didyma
Didyma is de plaats van de prachtige Tempel van Apollo en is een van de belangrijkste archeologische plekken. Loop tussen de tempelruïnes en stel je de vergane glorie voor van duizenden jaren geleden. Kijk omhoog langs de hoge zuilen, loop door tunnels en betreed de podia waar overdadige festivals voor de goden werden gehouden.

Efeze (Ephesus)
Efeze is het belangrijkste archeologische gebied van Turkije en een van de grootste opgravingen uit de Griekse oudheid. Met onder andere de Bibliotheek van Celsus, de tempel van Artemis, de Poort van Mazaeus en Mithridates, de Tombe van de Apostel Johannes, het Odeon, Tempel van Hadrianus. Efeze dateert van circa 1100 v.Chr.

Priëne

Met diverse historische ruïnes, waaronder de tempel van Athena, stadion en theater, was Priëne een rijke stad met luxe woningen; circa een derde van de woningen had een binnentoilet. Een zeldzaamheid in die tijd. De ommuurde stad had in de 4 de eeuw v. Chr. circa 6000 inwoners. Priene was toen heropgebouwd volgens het hippodamische systeem of schaakbordpatroon, genoemd naar de architect Hippodamus van Milete.

Selçuk
Dit geldt als een van de belangrijkste toeristische centra van Turkije. In de stad bevinden zich een aantal 14e-eeuwse moskeeën, de overblijfselen van een Romeins aquaduct en een enkele Ottomaanse huizen. Vlakbij ligt de heuvel van Ayasoluk, waarop zich de ruïne bevindt van de basiliek van de heilige Johannes, gebouwd boven het graf van de apostel Johannes.



Aan de voet van de heuvel bevindt zich onder meer de Isa Bey-moskee uit de 14e eeuw, met ernaast de Isa Bey Hammam, de resten van de tempel van Artemis (een van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld) en een Romeins-Byzantijns waterreservoir dat het eindpunt was van het Romeinse aquaduct. De stad heeft een spoorwegstation en vlakbij ook een spoorwegmuseum, van waaruit af en toe ritten met stoomtreinen worden georganiseerd.

In januari worden in Selçuk kamelengevechten gehouden. Vroeger gebeurde dat in het antieke stadion van Efeze, nu op het Pamucakstrand; 10 kilometer ten westen van Selçuk. Voor Turkije is een visum nodig.
Een visum kost €24,95 en is een half jaar geldig. Je visum online aanvragen?